магазин за климатици


Новите технологии обещаващи за екологичното използване на климатиците

2010-07-31

16:27:10

 

Енергийно ефективен климатик

Еко климатици - защо не

Днешната глобализация и засилена консумация на електричество, индустриални продукти, услуги и др. карат много хора да обърнат гръб на екологичния начин на пазаруване. Наскоро популярното издание The Economist публикува статия за един австралийски инженер, който има няколко идеи за това как да намалим потреблението на електричество при използването на климатици. Да, защото той, Вашият климатик, е консуматор на енергия, макар и да спестява много повече от другите методи за отопление на дома и офиса. Ето някои от нещата, за които споменава инж. Дейвид Колинс.

Вярвате или не, дизайнът на един климатик е от много голямо значение. Ако вентилаторите на климатиците имат по-аеродинамичен дизайн, а не се правят от най-евтиния възможен метал, потреблението на електричество може да се намали с около 30%. Освен това, изглежда ние повече се замисляме как да отоплим някое място, а не как да го охладим. Повечето климатици работят на принципа на охладители, които консумират много електроенергия, защото потребяват механични компресори. В някои страни, където електричеството е по-евтино, някои климатични инсталации започват да произвеждат лед през нощта, над който после през деня духат вентилаторите. Този лесен метод се използва в 1 от 20 офиса с климатици в Южна Европа. По този начин сметката за ток може да намалее с 10%.

Друг вариант са "термалните охладители" - вместо да използват механични компресори, нуждаещи се от електричество, те се задвижват, чрез гореща вода. Охладителят се изпарява и абсорбира топлина. След това солен разтвор абсорбира парите и, когато най-накрая контейнерът с течността е потопен в гореща вода, охладителят се отделя от разтвора и отново може да се използва.